Cum se montează parchetul laminat

Parchetul laminat este o opțiune populară pentru podele datorită aspectului său elegant, durabilității și ușurinței în întreținere. Montarea acestuia poate părea o sarcină complexă la început, dar urmând pașii potriviți, vei obține o podea frumoasă și rezistentă. Acest articol îți va oferi o ghidare detaliată despre cum să montezi parchetul laminat, astfel încât să poți realiza acest proiect cu succes.

Pașii Preliminari

Înainte de a începe montajul parchetului laminat, asigură-te că suprafața unde vei instala este curată, uscată și nivelată. Verifică dacă există eventuale probleme de umiditate sau fisuri în podea și rezolvă-le înainte de a începe procesul de montare. Măsură atent spațiul și achiziționează parchetul laminat în consecință.

Instrumente și Materiale Necesare

Pentru a monta parchetul laminat, vei avea nevoie de următoarele:

 • Parchet laminat
 • Foarfece pentru tăiat parchetul
 • Spumă izolatoare sau folie de plastic
 • Bandă adezivă
 • Măsurători și riglă
 • Prindere de lemn
 • Pistol de lipit cu adeziv special pentru lemn
 • Substrat pentru parchet
 • Mașină de tăiat parchet

Instalarea Substratului și a Foii de Izolație

Începe prin a așeza substratul pentru parchet pe suprafața pregătită. Asigură-te că fiecare bucată se potrivește bine cu cea alăturată și fixează-le cu bandă adezivă. După aceea, adaugă o folie de izolație pentru a proteja parchetul de umezeală și a oferi izolare termică.

Montarea Parchetului

Așează prima planșă de parchet la aproximativ 1 cm distanță de perete, folosind diblurile pentru a menține această distanță constantă pe întreaga suprafață. Îmbină următoarele planșe folosind sistemul de clic, asigurându-te că fiecare bucată este bine fixată în loc. În cazul în care este necesar, folosește un ciocan de lemn și o bucată de lemn pentru a împinge planșele în poziție.

Finisarea Instalării

Continuă să așezi planșele până când acoperi întreaga suprafață. La capăt, măsoară și taie parchetul laminat la dimensiunea potrivită, asigurându-te că ai lăsat suficient spațiu de dilatare la margine. Finalizează montarea prin instalarea plintelor pentru a acoperi rosturile și a conferi un aspect finit.

Concluzie

Montarea parchetului laminat este un proiect accesibil pentru cei care doresc să își îmbunătățească casa cu o podea elegantă și durabilă. Urmând pașii menționați mai sus și având instrumentele potrivite, vei reuși să obții rezultate de calitate. Acum e momentul să îți transformi spațiul locativ într-unul mai confortabil și estetic, iar parchetul laminat este alegerea perfectă pentru acest lucru.

Întrebări frecvente

Aici găsești răspunsuri la întrebările comune legate de montarea parchetului laminat.

Cum pot evalua corect nivelul podelei înainte de montaj?

Pentru a evalua nivelul podelei, folosește o riglă lungă și verifică eventualele denivelări. Dacă identifici zone problematice, nivelarea lor în prealabil va asigura o bază solidă pentru parchet.

Este necesar să folosesc un substrat pentru parchet?

Da, folosirea unui substrat pentru parchet este esențială. Acesta oferă izolare termică și protejează parchetul de umezeală, prelungind astfel durabilitatea podelei tale.

Îmbunătățiri ale Tehnologiei Clic pentru Montaj

Noile tehnologii de montaj cu sistem clic fac procesul mai ușor și mai rapid. Acestea permit planșelor să se îmbine cu ușurință, eliminând necesitatea utilizării unor unelte complexe. Un tabel detaliat cu tipurile de sisteme clic și avantajele fiecăruia este prezentat mai jos:

Sistem Clic Avantaje
Clic Unic Montaj rapid, potrivire precisă
Clic Dublu Stabilitate sporită, rezistență la deformare
Clic cu Arc Asamblare ușoară în zone dificile

Sfaturi pentru Finisarea Perfectă

Pentru o finisare perfectă a instalației parchetului laminat, iată câteva sfaturi suplimentare:

 • Folosește o plintă de dilatație la marginile încăperii pentru a permite expansiunea naturală a parchetului.
 • Curăță excesul de adeziv imediat pentru a evita petele.
 • Alege plinte potrivite stilului și culorii parchetului pentru un aspect uniform.
Photo of author

Sagryn

Lasă un comentariu